Ay Ay Bebek Fotoğraf Çekimi

Daha hamile bile değilken bir gün çocuğum olursa, onun her ay aynı konseptte fotoğraflarını çekip en azından bir yaşına kadar olan gelişimini bi kolajla taçlandıracağıma dair ant içmiştim :) Hamile olduğumu öğrendiğim an itibariyle de Pinterest’ in altını üstüne getirip aylık olarak bebeklerinin fotoğraflarını çeken yabancı hesapların sayfalarında gözlerimden kalpler çıkarak dolaştığımı da itiraf edeyim yeri gelmişken :))

Aslında şimdi fark ediyorum da ne kadar çok istekli olsam da bu işe, planlama konusunda biraz yetersiz kalmış, tam da kafamdakini yapamamışım diyorum. Çünkü hamilelik boyunca gerek sürecin ilerleyişi, gerek hazırlıklar, son zamanlarda ağırlaşıp çabuk yorulma durumları derken o kadar detayla boğuşuyorsunuz ki fotoğraf kısmı işin biraz da eğlencesi olduğundan arka planda kalabiliyor. Benim gibi aile ortamında fotoğraf aşığı tek insan sizseniz, üstüne üstlük bir de yardımcınız dahi yoksa işler sandığınızdan daha da zor olabiliyor. Kafadaki konseptler kimi zaman çöp, hayaller neler neler derken, gerçekler size bambaşka şeyler sunabiliyor :))

Benim aylık fotoğraf çekimini yaparken ilham kaynağım ilk aydan gelir. İpek 1 aylık oldu diye bir heves çekim yaparken üstündeki zıbını bari hiç çıkartmayayım, şimdi ağlamasın diyerek o halde birkaç karesini çekmiş, sonra düşününce bebek için en kolay boy boy bulunabilecek şeylerden biri de beyaz zıbın olunca en iyisi ben yatak örtümü zemin olarak kullanayım, üstündeki de aylık üniformamız olsun diyerek işe koyuldum :) Aslında saçına bir bant, bir toka takmayı akıl edebilseymişim o hengamenin arasında çocuğumun özellikle ilk aylarda cinsiyetinin kız olduğunun kolaylıkla anlaşılmasını sağlayabilir, erkek mi sorularının önüne geçebilirmişim :))

Şimdiki aklım olsaymış diyorum; daha hamileyken 0-12 ay arası en beğendiğim kıyafetin her bedenini alır stoklar, saçına takacağım tokasını belirler, fonunu seçer, hazırda bekletirmişim. Yani benim için çok geç kalınmış bir aydınlanma bu ama eğer içinizde hamile olan ya da daha yeni doğum yapmış olanlar varsa siz henüz treni kaçırmadınız, bu fikrimi değerlendirin derim :) Hatta kızınız değil oğlunuz varsa, cici bir papyon ya da kravat çok hoş durur ;)

Diğer bir konu da ışık mevzuusu tabii.. Fotoğraflarınızı mümkün mertebe aynı yerde ve ışığı iyi alan bir noktada çekmeye özen gösterirseniz fotoğraflardaki renk ve tonlar arasındaki farklılıkları da azaltırsınız diye düşünüyorum. Bir sene içerisinde çektiğiniz 12 karenin dört mevsime denk geldiğini düşünürsek kimi zaman karlı, kimi zaman yağmurlu, kimi zaman güneşli günler olması kaçınılmaz, bir miktar fotoğraf düzenleme programlarından da destek alarak bu işi de çözebilirsiniz kanımca ;)

Aslında kolaj içerisinde fotoğraflara bakıldığında bebek uzanmış, gayet de güzel poz vermiş gibi gözükse de özellikle son 3 ay çok zorlandığımı itiraf edebilirim :)) Çünkü iyice hareketlenmeye başlayan bebek yerinde durmamakta, objektife bakmamakta, bazen o bir benzer pozu yakalayabilmek için sizi neredeyse bir saat kadar uğraştırmaktadır. Yani bu işin içinde bolca sabır var, başlarken bilin isterim :))

Bebeğin pozu konusunda da benimkinden daha yaratıcı olabilirsiniz pekala :) Benim eşim fotoğraf konusundan acayip sıkıldığından, kimseden destek almadan yapabileceğim en kolay poz, bebeği sırt üstü yatırıp tepeden çekmek oldu ama siz eşinizden, varsa sizinle aynı kafada olan bir arkadaşınızdan, komşunuzdan vs. destek alabiliyorsanız ne mutlu size :) Belki de biri bebeği kucağında tutabilir, siz aynı formda çekimlere her ay devam edebilirsiniz. Tabii bebeği tutan kişinin de aynı kıyafeti giymesi konusuna da dikkat ederseniz arka fonda tutarlılık yakalamış olursunuz. Bu da hayallerimden biriydi ama kimseyi bulamadım yanıma 12 ay boyunca bana bu konuda yarenlik edecek :)) Ben yapamadım, siz yapın ;)

Ya da evinizde sevdiğiniz bir sandalye, koltuk, dekoratif bir sepet vs. varsa fotoğraf çekimlerine onları da dahil edebilirsiniz. Özellikle bir nesne üzerinde boydan çekim yaparsanız bebeğinizin boyunun aylar geçtikçe ne kadar uzadığını da bizzat görebilme şansınız olur ki; benim kullandığım lens dar açı ve sabit olduğundan tepeden çekim yaparken bebeği boydan kadraja almama imkan tanımadı maalesef..

Bebeğinizin fotoğrafını çekerken objektife bakması konusunda özellikle hassassanız benim gibi, tepeden çıngıraklar sallayıp, ilgisini çekebilecek renkli oyuncaklarla bakmasını sağlayabilirsiniz yine. Ya da bu lenslere takılan oyuncaklar oluyor, siz de yapabilirsiniz evde çok basit bir şekilde, onlar da kurtarıcı olabilir.

Tabii illa ki fotoğraf makinesi ile çekmek zorunda değilsiniz, şu an cep telefonları ile de gün ışığında gayet güzel fotoğraflar çekebilmeniz mümkün. Başta da dediğim gibi biraz sabır gerekiyor, kimi zaman bebek hiç durmayabiliyor, ağlayabiliyor, eşiniz yanınızda dırdır edebiliyor :) Bazen ay dönümünde aynı gün fotoğraf çekimi de mümkün olmayabilir; 1 gün sonra, 2 gün sonra olsun, o gün çocuk hasta olabilir, ya da fotoğraf çekimi için yanlış bir zaman seçmiş olabilirsiniz (uykudan uyandıktan sonraki 1 saat genelde en uygun periyot oluyor). Motivasyonunuz düşebiliyor böyle zamanlarda ama sakın pes etmeyin, yine de çekin fotoğrafını bebeğinizin; gözünüzün önüne 12 kareden oluşan, onun aylık gelişimini gözler önüne seren kolaj gelsin, enerjinizi toplayın ve yolunuza devam edin :) İlerde çocuğunuz büyüdüğünde eminim ki size çok teşekkür edecek :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 yorumlar

  1. Demet Hanim, sizi yillardir hem instagramdan hemde blogunuzdan takip ediyorum zevkinizi cok beğeniyorum . Son gunlerde daha once tavsiye ettiginiz lensi almak icin arastiriyorum.bu yaziniz da tam benlik olmus. Cunku fotograf konusunda ayni durumdayiz, ailede yalnizim, herkes bu hevesimi abarti buluyor. Aylik fotograflari zar zor cekmeme ragmen Ipek in kolajini esime ve anneme gosterince onlar da çok heveslendiler. Aynen sizin taktikle duz kiyafet sadece yuz seklinde 5 aydır cekiyorum. Umarim sizinle aynı sonucu elde edebiliriz :) Bu arada bence kolajla ilgili hic pismanlik yasamayin. Ipek kolajinin bu en yalin, sade, masum haliyle ve sadece yuzune odaklanarak olmasi en guzeli, süslü fotograflarini zaten daha çok cekeceksinizdir :) Sevgiler

  2. Demet

    Merhaba Elif Hanım, yorumunuz için çok teşekkür ederim, mutlu ettiniz beni :) Kolajınız bittiğinde beni de etiketlerseniz paylaşım yaparsanız eğer, görmek isterim sizin çalışmanızı da ;) Sevgiler…

Gezinme