Uzmanlaşmak Lazım

Siz hiç pidecide yediğiniz bir pizzaya 10 üzerinden 10 verdiniz ve “Bundan sonra ben pizzalarımı pidecide yiyeceğim” dediniz mi? :) Yemekten sonra canınız tatlı çektiğinde kaç restaurant ağzınızı tatlandırma konusunda yüzde yüz memnun etti sizi?

Şahsen kendi adıma pideyi pidecide, pizzayı pizzacıda yeme taraftarıyım. Ev yemekleri, iskender, pizza, vs. ne ararsan bulursun mesajını veren yerlere de pek girmeyi tercih etmem. Çünkü aslında gerçekten iyi yapabildikleri bir ya da iki şey vardır, ancak o uzuuun liste içerisinde sizin onu bulabilmeniz o gün şansınızın yaver gittiği anlamına gelir :)

Konu ister istemez uzmanlığa dayanıyor bu noktada. Sadece yemek konusunda değil elbette.

Hal böyleyken, başımızı hemen biraz sağa, kendi ilgi alanlarımıza, üzerinde çalıştığımız işlere çeviririrsek; temelde aslında bir ürün / hizmet üzerinde uzmanlaşmak kilit nokta. Bu işlerle haşır neşir olmaya başladığım zamanların en başlarında bir dükkanın neden sadece yoyodan çiçek sattığını pek anlayamasam da zaman geçtikçe deneyim ve gözlemlerim olması gerekenin sadece “bir” üzerine odaklanmak olduğu mesajını verdi ve uzun zamandır benim de çalışmalarım bu yönde şekilleniyor.

Eğer sanal bir dükkanınız var (yurtiçinde veya yurtdışında fark etmez) ve el emeği ürünler satıyorsanız sizlere arkadaşça tavsiyem, şöyle bir dükkanınızı incelemeniz ve kendinize bu ve benzeri soruları sormanız olacaktır;

– Dükkanımda kaç çeşit ürün var?
– Yapmaktan en çok hoşlandığım ya da en iyi yaptığım şey ne?
– Bu zamana kadar ağırlıklı olarak hangi ürünlerim insanların ilgisini çekmiş? Hangi ürünlerimin satış oranı daha yüksek?
– Ben bir alıcı olsam kendimden ürün satın alır mıyım? vb.

Örneğin sadece taç tasarımı yapmak ya da sadece çanta dikmek ya da sadece ev dekorasyonunu baz alıp kapı süslerine yönelmek, … Ya da kumaş çiçeklerse elinizin en yatkın olduğu şey, sadece çiçekleri baz alıp aksesuar dizayn etmek… Belki sadece bebeklere yönelik birşeyler dikmek, belki de 20-25 yaş arası genç kızlara…

Eğer ki güçlü olduğunuz noktayı tespit edip sadece hedeflediğiniz noktaya odaklanırsanız uzun vadede bunun size geri dönüşü çok daha karlı olacaktır, tabii bu sürenin olumlu sonuçlanmasında çevresel ihtiyaçların da etkisi yadsınamaz.

Bu şekilde öncelikle dükkanınızı ziyaret eden müşterilerinizin gözünde daha profesyonel bir imajınız olacak; eğer siz çanta dikiyorsanız ve onlar sizin çantalarınızı beğeniyorlarsa, bir gün çanta ihtiyaçları olduğunda akıllarına ilk gelen dükkan sizinki olacak ve siz içinde ne ararsan var olan, tabii ki tüm ürünlerinin kalitesi birbirini kesinlikle tutmayan komşu Ayşe’ nin dükkanından bir adım önde olacaksınız.

E peki, siz hem güzel çanta diker hem de büyük beğeni toplayan saç aksesuarları mı tasarlıyorsanız? Ohh, ne güzel :) On parmağında on marifet. O zaman ne mutlu size ki, iki ayrı dükkanınız olabilir ve bu da farklı kesimlerden müşteriler ve daha fazla tanınma olasılığı demek doğru orantı kurarsak :)

Bu kadar fazla dükkanı idare etmeye zamanınız mı yok? O zaman dediğim gibi tasarımlarınızda en iyi yaptığınız ŞEY ’i tespit edin ve çıkış noktanızı o şekilde belirleyin derim; çünkü mutlak surette sizin işinizin kalitesi sizi diğerlerinden ayıracak, uzmanlaşmanız fark yaratacaktır diyorum ben ;)

İşte böylee… Umarım yolun başında olan arkadaşlarıma yön tayin edici birkaç fikir verebilmişimdir. Sizin de fikirleriniz varsa arkadaşlar, paylaşımlarınızı seve seve burada yayınlarım…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yoruma kapalı.

Gezinme