Kumaştan Tomurcuk Gül Yapımı {Püf Noktaları ve Mini Slayt}

Aslında bu konu ile ilgili çok fazla yazıldı, çizildi, videolar paylaşıldı. Sanırım el işleri konusunda üzerinde en çok yazılan konulardan biri kumaştan gül yapımı oldu. Birden fazla yöntem bulunmakla beraber çok değişik çiçek yapılış şekilleri var. Herkes kendine göre en uygun olan yöntemi deneye yanıla buluyor. Ben de bu konu ile ilgili bulduğum her kaynağı inceledim. Yaptıklarım diğerlerinden çok çok farklı değil ama yine de bu konu ile ilgili çok soru aldığım için gecikmeli de olsa kumaştan gülleri nasıl yaptığımı anlatmak istiyorum. “Hele şükür” dediğinizi duyar gibiyim :)

Fotoğraflardan mini bir slayt düzenledim, yine çoook içime sinmese de size fikir vermesi adına ekliyorum; ben çünkü eşime ne kadar yakından çekmesini söylesem de sonuç hayal kırıklığı oldu :) Sonunda beni gülleri yapamamakla suçladı, o yüzden fotoğraflar benim istediğim gibi olmamış, bak sen :p

Kumaş gül yapmak için ihtiyacımız olan şeylerden birincisi kumaş, ikincisi el yatkınlığı :) Kumaşı bulduktan sonra el yatkınlığı da gelir, merak etmeyin ;) Eğer yapıştırarak yapmayı düşünüyorsanız bir adet silikon tabancası, “Yok, ben elimi yakarım” diyorsanız da iğne-iplik kullanmanız gerekiyor.

Ben tomurcuk olan kumaş gülleri silikon tabancası yardımı ile yapıyorum, öyle alıştığımdan mı bilinmez, yapıştırarak daha iyi şekil veriyorum.

Yapılışı için slaytta yer alan fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi; kumaşınızı uzun şeritler halinde kesin. En ya da boy konusunda bir uzunluk belirtmeyeceğim; çünkü göz zevkinize göre o ayarlamayı sizin yapmanız daha sağlıklı. Yalnız kumaşın boyunu ne kadar uzun tutarsanız çiçekleriniz o kadar büyük olacak şüphesiz ;)

Kumaş kenarlarının iplik iplik gözükmesi pek hoş olmuyor, öyle yapıp kullananlar da var, hatta benim ilk denemelerim de o şekilde idi ancak daha sonra deneye deneye farklı yöntemler geliştirdim kendimce :) Bunun için isterseniz önce kenarları dikip içe verin. Uğraşmak istemezseniz kumaş kenarları içte kalacak şekilde katlayın {slaytta katlama şeklini görebilirsiniz) ve ütülerseniz daha muntazam bir sonuç elde edersiniz ;)

Benim yaptığım güllerin tomurcuk şeklini almasının sebebi, göbeğindeki düğüm. Katladığınız şeritin ucuna önce minik bir düğüm atın. {bakınız yukarıdaki slayt} Bu, sizin çiçeğinizin orta kısmı olacak ve çiçeğinizi yaparken şeriti o noktanın çevresinde dolandırarak oluşturacaksınız.

Nasıl kedi merdiveni yaparken üçgen şekillerde süs kağıtlarını katlıyorsak yine o şekilde katlayarak göbeğin çevresinde kumaşınızı dolandırın. Altta attığınız düğümü bir elinizle tutarsanız yaparken her katlamada çevresi yükselecek ve çiçeğiniz tomurcuk halini almaya başlayacaktır.

Slayt gösterisindeki fotoğraflarda silikon tabancası yok (siz hayal edin), her bir katlamada çiçeğin alt kısmına azar azar yapıştırıcı sürerseniz tok duran bir çiçeğiniz olur, kolay dağılmaz. Yalnız çok fazla silikon damlatmayın; çünkü kumaşı sıktığınızda alttan fışkıran yapıştırıcı ellerinizi mahvedebilir; işte burada deneyim konuşuyor :)) Ve temiz çalışmayı sevenlerdenseniz silikonu mümkün mertebe çiçeğin üst kısımlarına sürmeyin; çünkü kuruduğunda kumaş üzerinde oluşan beyaz kalıntılar çiçeğinizin güzelliğine gölge düşürür…

Kumaşınız bittiğinde uç kısmını çiçeğin altına yapıştırarak fazlalıkları kesin ve sonra tomurcuk gülünüzü sevin, okşayın :))

Aklıma gelen farklı bir nokta; kumaş türü olarak ben saten ya da tül tercih ediyorum. Hangi kumaş türünde çiçeklerinizin daha hoş göründüğünü deneyerek bulabilirsiniz ;) Eğer ilk defa kumaş gül yapacaksanız, birincisi hiçbirşeye benzemeyebilir, moralinizi bozmayın, biraz zaman istiyor ;)

Son olarak, tül, dantel kullanarak, birden fazla kumaşı birbirine karıştırarak da değişik sonuçlar elde etmeniz mümkün ;)

Eğer bu yazım sizin için faydalı olduysa bir öpücük isterim :) Yok, diyorsanız: “Demet, biz anlamadık”, o zaman gelin, kumaş gül partisi verelim :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 yorumlar

  1. Sen sen sen bitanesin!!!!Süper oldu ama ben de böle yapıyorum aynen hem de neden tomurcuk olmuyor yatsı yatsı yapıyorum galiba yukarı yukarı sarmak lazım.Ay hemen denemem lazım ama sen yine de şu kumaş gül partisini yap elimiz kolumuz mamalarla dolu evi doldurmazsak ne olayıım?:)))Aslında bir etkinlik yapsak buluşma partisi süper olur:)Hadi bi etkinlik başlat Demet’im

  2. çoooooooooooooooook teşekkür ederim.aslında pek de zor değilmiş.benim yaptığım gülün tersten kıvrılmış hali diyebilirim.demekki ters yapınca tomurcuk halinde oluyor.bide tabi en baştaki düğüm atma olayıda tombulluğu sağlıyor ortası için.bende bu güle benzer bir tarif bulmuştum ve blogumda yayınladım.onun yapılışıyla alakası yokmuş bunun.tekrar tekrar teşekkür ederim.ellerin dert görmesin.eşinede teşekkür ediyorum fotoğraf çektiği için :D
    öptüüüm :)))

  3. ellerine sağlık.yapım aşamaları için ayrıca teşekkürler:)
    deneyeceğim eğer takılırsam tekrar gelirim:)

  4. Demet

    Sihirli Kokosh; Evet canım, kumaşı yukarı doğru sarman lazım ;) Buluşma için ise, sanırım yaz vakti pek uygun değil. Kimse yok buralarda, yaptığım hediye etkinliğine bile katılım çok az oldu. Bir de 3 ayda bir yapılan blog toplantıları oluyor İstanbul’ da, ondan haberin var mı? Ben bir tanesine katılmıştım, çok eğlenceli olmuştu :)

  5. Demet

    uğurböceği; Biraz geç oldu ama :) İşini gördüyse sevinirim :)) Ben de seni öpüyorum ;)

  6. Demet

    Ülkü; Bedavadan öpücük de aldık, hehe :)

  7. Demet

    STİL DİREKTÖRÜ; Teşekkür ederim Eda’ cım, öpüyorum seni :)

  8. Demet

    Sihirli Kokosh; Yaklaşan organizasyonun tarihini şu an bilmiyorum canım. Haber alırsam mutlaka iletirim ;)

  9. Demet

    Antigone; Ben teşekkür ederim canım :) Fikir verdiyse ne ala :))

  10. tesesûrler bugûn bana yarayacak bisey ôgrendim eline agzina saglik çok gûzel anlattin seni ôptûm

  11. Demet

    sevgi; Ben teşekkür ederim, işinize yaramasına çok sevindim :)

  12. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    tamda nasıl yaparım diye araştırırken bu güzel slayt ve anlatımını buldum. çok teşekkür ederim emeğine sağlık

Gezinme