Çatalla Ponpon Yapımı

Ben ponpon yapmayı ilkokula giderken öğrenmiştim :) Annemin ördüğü atkıların uç kısımlarına yaptığı ponponlar öyle cezbederdi ki beni, bir gün ısrarlarıma dayanamayıp bana ponpon yapmayı öğretmişti; dünyalar benim olmuştu o zaman sanki :)

Hiç unutmam; sarı renkli yün ipten biri büyük, biri küçük yaptığım iki ponponu elimden geldiğince birbirine dikmiş, sonra da birleşmiş o iki ponpona civciv muamelesi yapmıştım :))

Yalnız iki ponpondan sonra pes etmiş olabilirim; o zamanlarda internet yoktu ve ben çatalla da ponpon yapabileceğimi henüz keşfedememiştim *-*

Gerçi şimdi ponpon yapma aletleri de var diye biliyorum. Ben onlardan almadım ama çatalla ponpon yapmak epey işimi gördü benim.

Şimdi bilmeyenler de öğrensin, çatalla ponpon yapmanın keyfine varsın ;)

ponpon yapımı_1

Ponpon yapmak için ihtiyacınız olanlar:
* Yün ip – çok ince olmazsa daha tok durur.
* Çatal – büyük olanlar daha kullanışlı olacaktır.
* Ve tabii ki makas

ponpon yapımı_2

Resimde görüldüğü gibi çatalın orta kısmından ipinizi geçirin – benim bunu yapmadaki sebebim, çatala ipi sardığım kısmın sabit durması, yoksa bir taraftan ipi çatala dolarken diğer taraftan ipin açılması canınızı sıkabilir ;)

Çatala ipinizi sabırla dolayın, dolayın, dolayın… Püskülümsü bir edada ponpon olmasını istemiyorsanız ipi bol kullanmak iyi olacak. Ben ipi çatala ortalama 100 kez sarıyorum diyebilirim.

ponpon yapımı_3

Sarma işlemi bittikten sonra ipi kesin ve aynı renkte ipten (isterseniz farklı renkte ip ya da kurdele de olabilir) bir miktar daha keserek sardığınız ipi çatalın ortasından sıkıca bağlayın. Ne kadar sıkı, o kadar sağlam ;) Bu noktada, eşinizin, kardeşinizin, sevgilinizin parmağından yardım da alabilirsiniz :))

ponpon yapımı_4

Bağlama işlemi de tamamlandıktan sonra yine resimde gösterildiği şekilde her iki taraftan ipleri ortadan kesin.

Ponponunuzun önce biraz şekilsiz olması, hatta ponpona pek benzememesi moralinizi bozmasın :) Asıl iş bundan sonra başlıyor. Makasınızı elinize alıp başlayın kırpmaya; fazla olan ipleri kesin ve muntazam bir şekilde ponpona o yuvarlak görüntüsünü verin. Bittiğinde ponponuzu sevmeye doyamayacaksınız ;)

ponpon yapımı_5

Fikir 1 – Orta kısımdan bağladığınız ipi isterseniz ponponun boyutunda kısaltın ve bir çöp şiş çubuğuna ya da bir dal parçasına silikon yardımı ile yapıştırın. Birkaç tanesi bir araya gelince nasıl bir görüntü olduğunu biliyorsunuz zaten ;)

Fikir 2 – Orta kısıma ip yerine kurdele bağlayarak çam ağacı süsü olarak kullanabilirsiniz ya da çocuğunuzun doğumgünü partisinde alternatif bir süsleme olabilir, düşünsenize rengârenk bir sürü ponpon *-*

Fikir 3 – Birden fazla ponponu dikerek boynunuza dolayın – ponpon atkı olarak Accessorize’ de satılıyordu geçen sene çok pahalı bir fiyata, hâlâ var mı bilmiyorum…

Fikir 4 – Strafor topa ponponları yapıştırın, altına yine birkaç çöp şiş çubuğu ile olsun size ponpon ağacı *-*

Fikir 5 – Bir berenizin sağ ve sol olmak üzere üst kısımlarına iki tane ponpon ekleyin, biraz şirin olmanın kimseye zararı olmaz… “Tarzım değil” diyorsanız çocukları sevindirin *-*

ponpon yapımı_6

Fikir 6 – Bir paket ipi ile bir ponpon bile hediye paketinizi renklendirmeye yeter ;)

Fikir 7 – Ponpon kapı süsleri, ponpon saç tokaları, ponpon oyuncaklar,… Bunları sanırım söylememe bile gerek yok :)

Öyle ki ponponla yapılacak şeylerin sınırı yok; üretkenliğin dokunduğu her alanda olduğu gibi… Gerisi artık sizin hayal gücünüze kalmış ;) Umarım fotoğraflarla destekleyerek anlatmaya çalıştığım “çatalla ponpon yapım aşamaları” konulu bu yazı işinizi görmüştür. Öyleyse fikirlerden birini gerçekleştirmeniz ya da kendi fikrinizi hayata geçirmeniz an meselesidir ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

40 yorumlar

  1. Bende de var bu mini ponponlardan. En minik catalla, en minigini yapmistim;) Daha kullanamadim, oyle sirin sirin beni bekliyorlar;)
    Ha bir de benimkilerin rengi bu kadar sirin degil:/

  2. Çok güzel ve kolay ^^ Bende yapıcammm :D

    Bu arada Accesorize’da hala var o atkılardan, dün gördüm ;)

  3. harika bir fikir verdiniz,kızımın doğum günü için hediye vermeyi düşünüyordum… İnşaAllah yetiştirebilirim:))

  4. Israrla öğrenmek isteyenlerden biride bendim. Anneciğim pon pon yapardı ama hiç bukadar yukarlak olmazdı. Marifet ipleri kısaltmaktaymış. Örgü bir şapkam var kenarına yapayım bunlardan.Teşekkürler Demet.

  5. Çok iyi fikirler bunlar:) Özellikle hediye paketi ne güzel olur. :)) Teşekkürler..

  6. çok şirinmişler bunlar.. eve gidince hemen ben de deniycem hatta sıra sıra şişelerdekiler çok hoş bir görüntü oluşturmuş. artık takipteyim sizi… ben de bloğuma beklerim… sevgiler…

  7. Demet

    SvGLove; Minik çatal beni kesmedi, büyük olanlarına atladım ben :D Eminim senin ponponların rengi de güzeldir; renkleri kullanmayı ne kadar çok sevdiğini bildiğimden *-*

  8. Demet

    j.d.; Mutlaka yapmalısın ;) Accessorize’ de satılan o atkılardan alâsı olur, eminim ;)

  9. Demet

    seddosh; Fikir vermiş olmama çok sevindim, hadi kolay gelsin :)

  10. Demet

    Nazo; Yaparsın tabii… Keçelerle bile ne güzel kombinlersin ponponları ;)

  11. Demet

    =/= YAVRUTO =/=; Canım evet, ipleri orantılı şekilde kısaltınca ponponlar o yuvarlak görüntüye kavuşuyor… Kolay gelsin ;)

  12. Demet

    meyra; Hiç şüphem yok Meyra’ cığım – sen yaparsın ;)

  13. Demet

    antigone; Teşekkür ederim canım :) O zaman ilk fırsatta blogunda paylaşmanı bekliyorum :)

  14. Demet

    Kiymet; Yapması hem eğlenceli, hem de görüntüleri çok cici :) Ara ara ben de yapıyorum aklıma geldikçe :) Stres atıyor insan adeta uğraşırken *-*

  15. Demet

    ALEV ÖZKAN; Hepsi bir arada çok hoş gözüküyorlar, evet :) Denemenizi tavsiye ederim ;)

  16. Demet

    Ololi; Lolipop gibiler, evet :) Ve artık çatalla ponpon yapabileceğini biliyorsun ;)

  17. Bayılıyorum ponponlara. Lolipop gibiler :) Çatalla yapmak hiç aklıma gelmemişti ama!

  18. bende bunun nasıl yapıldığını merak ederken bu aralar bi baktım ki paylaşmışsınız.teşekkürler,sevgiler maviumut88.blogspot.com

  19. Demet

    nuran; İşine yarar umarım :) Sevgilerimle…

  20. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Demet Hanım, ponpon yapımı gerçekten güzelmiş. Lütfen alttaki tepsi örtüsünü de ön plana çıkarabilir misiniz. Yapmak istiyorum açıkcası. Tşk.ler

  21. Demet

    Nur…; Teşekkür ederim :) Fırsat bulduğumda fotoğrafını çekip size mail atacağım.

  22. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    gerçekten çok süpermiş bayıldım çok cici duruyolar hemen yapmalıyım

  23. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Tek kelimeyle bayıldım! Artık civciv bebek süsleri yapabilirim :))) Elinize sağlık!

  24. Demet

    maviş; Teşekkürler. Size de kolay gelsin.

  25. Demet

    tatlibebek; Süper o zaman ;) Kolay gelsin…

  26. ya ben bunları yapamadım neden acaba tam yuvarlak olmuyor neden acaba söyleyebilir misiniz?

  27. Demet

    Selo; Makasla keserken iplerin boyunu eşitlemek lâzım. O yuvarlak görüntüyü o aşamada veriyoruz, sanırım biraz daha pratik yapmaktan geçiyor ;) İlk etapta en uzun kalan ipleri diğerlerinin boyuna düşürüp azar azar keserek yuvarlak şekli vermeye çalışmak daha iyi sonuç verebilir kanısındayım.

  28. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Çok yaşa sen! Az önce düşünüyordum kızıma ördüğüm atkıya ponpon yapmayı. Biliyordum ama nasıldı unuttum… derkeeennn… seni gördüm!
    Süper neşeli bir anlatım olmuş. Teşekkürler!

  29. Demet

    ZeyneP; Doğru zamanda yetişmiş o zaman :) Sevindim işinize yaramasına *.*

  30. Merhaba ponponlarınızı çok beğendim :) emeğinize sağlık.. Merak ettiğim bi konu var bunun maliyeti nedir ve ne çeşit ip kullanıyorsunuz adı nedir? Cevap verirseniz sevinirim :) Teşekkürler.

  31. Demet

    göksu; Geç cevabım için kusura bakmayın lütfen. Kazak, atkı, vs. örülen iplerden bunlar – yün ip oluyor sanırım… Farklı ipler de kullanabilirsiniz. T-shirtleri kesip şerit gibi, ondan bile ponpon yapabilirsiniz ;) Maliyeti de size kalmış ^_^

Gezinme