Örgü Makarası ile Kordon Nasıl Örülür?

Zamanında bu kordonların nasıl örüldüğüne dair sorular almıştım, fırsatım olmadığından o an açıklayıcı bilgi verememiştim ama not defterimde yazılı idi ;)

Hem evde birkaç gün fazla vakit geçirme imkanı bulmuşken, hem de bu kadar örgü kordona dolanmışken konuya değinmenin tam sırası diyerek Pazar günü bir yandan ördüm, bir yandan fotoğraf çektim :) Hem örüp hem fotoğraf çekme konusunda ne kadar başarılı oldum, onu bilmiyorum ama fotoğrafların en azından merak edenlere fikir vereceğini ümit ediyorum.

İki tane örgü makaram olduğundan bahsetmiştim.

makara örgüsü nasıl_1

Küçük olan makara ile daha ince kordonlar örerken, daha büyük olanı ile daha geniş kordonlar örebiliyoruz. Benim elimde olan makaralardan daha büyükleri olduğunu da duymuştum ama denk gelmedi henüz :)

Küçük olan makarada pembe renkli ipten başlanan örgü kordonumuz bekleyedursun, biz büyük olan makara ile bu işi kıvırabilir miyiz, bir bakalım *-*

makara örgüsü nasıl_2

Önce makaranın içinden ipi geçirin ve alt kısımda bir ya da iki karış kadar uzunlukta bir ip bırakın. Elinizdeki ipi dıştan içe doğru makara üzerindeki her çubuğun çevresinde dolayın.

makara örgüsü nasıl_3

Fotoğraflarda da nasıl bir görüntü elde edeceğinizi rahatlıkla görebilirsiniz.

makara örgüsü nasıl_4

İpi ilk doladığınız çubuğa geldiğinizde aynı işlemi tekrar edin; yani dıştan içe doğru ipinizi dolayın ve bu kez tığı elinize alıp alttaki ilmeği çekerek doladığınız ipin üzerine geçirin.

makara örgüsü nasıl_5

Aynı işlemi düzenli olarak yineleyin. Örgü kordonunuz uzadıkça makara içerisinde örümcek ağı gibi bir görüntü oluşacak.

makara örgüsü nasıl_6

Yapılan işlemi yinelemek gerekirse;

makara örgüsü nasıl_7

Kordonu siz ördükçe makaranın alt kısmından aşağı doğru uzayacak. Gördüğünüz gibi oldukça basit ve rutin bir işlem – fotoğraflardaki ip yığını gözünüzü korkutmasın :)

makara örgüsü nasıl_8

Daha geniş olan kordon içerisine benim bir önceki yazımda paylaştığım kolyede olduğu gibi iri boncuklar yerleştirebilir, küçük makara ile ördüğünüz kordondan üç eşit parça örerek saç örgüsü yapabilir; kolye, broş, kemer, saç tokası ya da ev aksesuarlarınızda çok değişik amaçlar için kullanabilirsiniz.

makara örgüsü nasıl_9

Örgü bitirme işlemini o aşamaya henüz gelmediğim için fotoğraflayamamıştım. O aşamada da yapmanız gereken, ipi yine bir-iki karış uzunlukta keserek bırakmak ve kalan ipi ilmekler içinden geçirerek tüm ilmekleri tek bir noktada toplayıp ipi sıkmak.

Umarım anlatımım ve fotoğraflar sizlere fikir vermiştir. Yine takıldığınız bir yer olursa sorun lütfen, elimden geldiğince anlatmaya çalışırım.

Bu makarayı nerde bulabileceğini merak edenler için sanıyorum en doğru adres Eminönü olur. Ben uzun zaman önce Horhor Caddesi’ sinde bir boncukçuda bulmuştum bu makaradan. Takı malzemeleri satan dükkanlar ya da bir numaralı çözüm kaynağı internet size eminim yardımcı olacaktır ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 yorumlar

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    çocukluğımda,ahşap makaralara çivi çakılarak yapılırdı…
    her renk kordon yapardık:)

  2. Ben de raflarda bu alete bakıp duruyordum, “ne ola ki” diye. Öğrendim, rahatladım ;)
    Bu kordonlar çorap şişleriyle de örülebiliyor bu arada, bilmem biliyor musun? yazımda dilim döndüğünce anlatmaya çalışmıştım.
    Fakat bu aletle daha düzgün oluyor gibi gözüküyor. Fosforlu pembe yününe de bayıldım!

  3. Büyük kolaylıkmış. Örgüyü seviyorum ama bi türlü bitmiyor benimde hevesim kaçıyor. Bu makaralar sadece iplik örgüler içinmi acaba.

  4. İşin içinde tığ varsa bana olmaz bunlar… :( Tığı elimde tutamıyorum o kadar kötüyüm….
    Ama annem için süper olur bu alet…

  5. Bende makara çivi çaktım burda görünce ::) ama şu sürekli tekrarlayacağımız kısmı yani tığla olan yeri yapamadım anlamadım sanırım :(

  6. Çok güzel olmuş sevgili Demet, bu iş bayağı sabır istiyor :))) Sabrı olanları takdir ediyorum. Ben de şu ara evde biriken bir dünya kavanozumu cam boyalar, kedimeler ve kurdeleler ile süsleyerek mutfak için kaşıklıklar yapıp sevdiklerime hediye ediyorum.Çalışma hayatı hobi faliyetlerimi çok engelliyor ama olsun akşam eşimle otururken bile elim boş durmuyor çok memnun oluyorum. Yeni evli sayılırım çoluk çocuk yokken bir şeyler üreteyim diye bakıyorum olunca bu işlere fırsat bulumum gibi geliyor :)))

  7. süpermiş bunu çok beğendim en kısa zamanda bir tane almam lazım,yada çivi çakmam :)

  8. Demet

    cepaynası; Ben yaptığımı hatırlamıyorum ama büyüklerden duymuşluğum var :) Sanırım daha küçüğüm :p :))

  9. Demet

    Ololi; Oh ne güzel, öğrenmene vesile olmuşum ;) Benim örgü ile samimiyetim bu makaradan ilerisine gitmez yalnız canım, o yüzden çorap şişlerini anneannemin eline görmüşlüğüm vardır sadece vakti zamanında :)) Bu makara ile kordonlar düzgün oluyor, evet – tavsiye ederim ;)

  10. Demet

    Bahar ve kızısı Yağmur; Oooo, sen yaparsın ;)

  11. Demet

    =/= YAVRUTO =/=; Ben ilk aldığıma mumlu ip örüyordum canım, sonra yün ip örmeyi denedim, başarılı oldu sonuç… Farklı denemeler de yapılabilir tabii ;)

  12. Demet

    Yasmin; Aslında adı tığ ama, uç kısmı düz – farklı biraz yani… Belki tığı eline alma konusunda seni ikna eder :))

  13. Demet

    Şehirler Arası Aşk; Hmmm… Acaba ben mi anlatamadım… Aslında şu yan yana üç tane fotoğraf olan kolaj durumu özetliyor. Üste ipi doladıktan sonra alttaki ilmeği çekip onun üzerine bırakıyorsun. Yazı ile de zor oluyor anlatması, elde canlı canlı gösterebilme imkânı olsa :)

  14. Demet

    sezens; Evet, sabır işi dediğin gibi :) Bazen iyi oluyor ;) Hemen hemen aynı durumdayız – ben de evliyim ve çalışıyorum, genelde haftasonları bu tarz hobi faaliyetlerine fırsatım oluyor… Boş durmaktansa bu tarz şeylerle vakit geçirmek iyi oluyor; stres atıyor insan…

  15. Demet

    ummuhan; Çivi çakarak da aynı sonucu elde edebilirsin, evet ;)

  16. Çooooooooook teşekkür ederim :)uzun uğraşlar sonunda başardım ve sevindirik oldum :) yaptıklarına gerçekten hayran kalıyorum.Ellerine sağlık. sayende gerçekten çok hoş bişiyle tanşmış oldum çok sevdim tekrar teşekkür ederim :)

  17. çocukluğumuzda böyle hazır makaralar yoktu, normal makaraya çivi çakıp yapardı annem:) unutmuştum, hatırlattın tekrar. çok teşekkür ederim. çok makbule geçti. açık açık anlatman harika. eline sağlık
    sevgiler

  18. Demet

    asortik; Ben teşekkür ederim, işinizi gördüyse :)

  19. Kıvılcım

    Ne kadar güzel tarif :)başardım, teşekkürler

Gezinme