Bir Kargo Fiyaskosu

Günlerden Pazartesi… Şirketteyim. Telefon çalar. Arayan danışmadaki arkadaşımdır:

– Demet, gönderilecek kargon vardı sanırım…

Çekilişteki hediye paketidir gönderilecek; kaptığım gibi danışmada alırım soluğu. Kargoyu teslim etmeden önce gönderim adresine tekrar göz atmayı da ihmal etmem tabii. Malûm, damarlarımda pimpiriklik dolaşır benim :)

Kargoyu bırakır, masama dönerim. Birşey dürter beni, yerimden kalkarım tekrar ve kargoyu teslim alan görevliye yönelir, şöyle derim:

– Ödemesini ben yapıyorum, not düştünüz, değil mi?

Başıyla onaylar ve kargo poşetinin üzerindeki “P.Ö.” harflerini gösterir. Peşin ödeme ibaresini görürüm ama yine de rahat etmez içim. Üstüne şöyle derim – ne gerek varsa:

– Karışıklık olmaz, değil mi? Gidip de karşı tarafta ödeme filan istemezsiniz yani? Gönderdiğim bir hediye olduğundan karşıda ödeme istenirse çok ayıp olur…

Aynen böyle söylerim, sanki ilk kez kargo gönderiyormuş gibi… Ödemeyi o an yapamamak rahatsız ediyordu sanırım beni; adresten teslim aldıkları için faturayı bir ya da iki gün sonra getiriyorlardı ve tartmaları gerektiğinden tutarı da bilmiyorduk; o an ödeme yapabilme gibi bir şansım da yoktu yani.

“Neyse” dedim kendi kendime, suyunu çıkartmanın alemi yok :) Geçtim, yerime oturdum, Yasemin’ e mesaj attım hemen, kargoyu teslim ettiğime dair…

——

Bir gün sonra… O akşam eşimin teyzesinde iftardayız. Yemekten sonra otururken telefonumdan Facebook hesabıma bir gireyim dedim; bir mesajım var: Yasemin’ den. Okumak için başlığa tıkladım, mesajın açılmasını beklerken kargoyu aldığını haber vereceğini düşünüyordum; ki o da nesi?

Kargo paketim adrese ulaşmış, evet. Buraya kadar herşey normal, olması gerektiği gibi seyrinde ilerlemiş ama devamında okuduklarım şok! Sizce ne olmuş olabilir?

Kargoyu teslim etmeye giden görevli ödeme istemiş. Şaka gibi! Nasıl, düşünce gücüm harika çalışıyor, değil mi? Daha bir gün önce ben bunu geçirmemiş miydim aklımdan? Geçirmiştim. Resmen üzerime çektim, bravo bana!

Yalnız… Şükürler olsun; ki arkadaşımın üzerinde o esnada şans eseri yeteri kadar nakit para bulunmadığından kargoyu teslim alamamış ve kargo şubeye geri dönmüş. Neden şükürler olsun dediğimi birazdan anlayacaksınız…

Bu ruh haleti içerisinde Yasemin’ den gelen mesajı iki ya da üç kez okudum yanlış anladığım bir şey mi var diye, neden böyle olduğunu anlayamadan allak bullak bir halde hemen onu aradım. Öyle üzüldüm ve bir o kadar şaşırdım ki; ilk telefon konuşmamız bu duyguların eşliğinde kendi adıma çok şapşalca gerçekleşti :)

Normalde biri ile ilk kez görüşme yapacaksam kendimi odaya kapatıp ses tonlamamı yapma gibi abuk huylarım vardır, o dakika bunu yapabilecek durumda değildim; teyzenin evinde girebileceğim odada hain bir kedi yatıyordu – kedilerden korkarım da, aslında tüm hayvanlardan desem daha doğru olur :))

Ben, telefonda:

– Ama ben ödemeyi burada yaptığımı söylemiştim, kargo poşetinin üzerine peşin ödeme de yazmışlardı. Yaa neden hep aklıma gelen başıma geliyor benim?? Kusura bakma yaa…

Buna benzer o kadar çok şey söyledim ki; Yasemin sorun olmadığını, bir gün sonra ödemeyi kendisinin de yapabileceğini söylese dahi beni pek ikna edemedi :) Çünkü, ben bir çekiliş yapmıştım ve kazanan kişiye gönderdiğim hediye paketinin kargo ücretini ona ödetemezdim. Yani en azından benim tasvip ettiğim bir şey değil, bu seferlik de böyle olsun diyemem.

Olaya bak, ben üzerine titriyorum, aman karşıda kargo ücreti istemesinler, hiç hoş olmaz diye; ilk kez paket gönderdiğim kişinin evinin kapısının önünde kargo ücreti isteniyor. Ya üzerinde o dakika parası olsaydı, ödeme yapsaydı, ya bana hiç söylemeseydi… Her ne kadar Yasemin çok anlayışlı biri olsa da bu durum beni gerçekten çok üzdü. Olayın aslını astarını da tam bilmediğim için, ertesi gün kargo firmasını aramaktan başka çarem yoktu.

——

Günlerden Çarşamba… Şirkete girer girmez kargo firmasının üzerine ışınlandım. Ve duyduklarım karşısında şaşkınlığım biraz daha arttı. Ben neden firmanın karşıda ödeme istediklerini sorguluyorum, onlar ne diyor, biliyor musunuz?

– Biz de faturanızı düzenledik, birazdan sizden ödeme almaya geleceğiz.

Buyrun burdan yakın şimdi. Hem peşin ödeme notu alıyorlar, hem karşıda alıcıdan, hem de göndericiden ödeme talep ediyorlar. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu! Bizim Yasemin’ le birbirimizden haberimiz olmasaydı şimdi, çifte kargo ücreti mi ödeyecektik?!

Sanıyorum ne yazık ki öyle olacaktı… Biz kuzu kuzu ödeme yapacaktık her iki taraftan, kargo firması hatasını anlar da geri döner miydi, orası muamma…

İyi ki Yasemin’ in üzerinde o esnada yeterli nakit para bulunamamış (anladınız mı şimdi neden şükürler olsun dediğimi). İlk etapta olumsuz bir durum gibi algılanıyor ama ne demişler; her şerde bir hayır vardır… Yoksa benim durumdan nasıl haberim olacaktı? :)

Sonradan da öğrendim ki; kargoyu teslim etmeye giden görevli arkadaş ödeme şeklini yanlış not almış ve tüm karışıklık da bundan kaynaklanmış. Neyse ki fazla uzun sürmeden sorunu çözdüler de kargo paketini bir gün rötarlı olarak Yasemin’ e ulaştırdılar.

Sonuç itibari ile tatlıya bağlansa da ben üzülmemin yanında bu olaydan dersimi aldım: Her ne kadar hediye çekilişi duyurularımda kargo ücretini karşıladığımı belirtsem de Yasemin’ e mail atarken ödemeyi yaptığımı not düşseydim, o da kapıda görevliyi uyarır ve kargosunu gecikme olmadan teslim alabilirdi.

Yeri gelmişken ayrıca belirteyim; yaptığım hediye çekilişlerinde tüm kargo ücretlerini ben ödüyorum, arkadaşlar. Olur ya, bir gün yine içinizden biri Demetoloji’ den hediye kazanır, Yasemin’ in başına gelen sizi de bulur, anında yolun o görevlinin saçlarını kapının önünde, benden söylemesi :))

Hani hangi kargo firması bu demeyin, yaşadığım olaydaki belli bir kargo firması olsa da benim gözümde hepsi birbirinin aynısı, her biri ile farklı farklı acı deneyimlerim olduğundan burda da kendilerinin adını belirtmek istemedim; amacım zaten şikayet mektubu niteliğinde değil de yaşanmışlıklardan çıkarılacak dersler altında bir paylaşım olması yönünde idi ;)

Şimdi herkes payına düşeni aldıysa; mola bitti, geziye devam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 yorumlar

  1. Haha kaç defa başıma geldi inanırmısınız hediye geliyor kargosunu ben ödüyorum, hatta birinde yanılmıyorsam 30 lira falandı ödemedim geri gönderdim hediye gönderen kimseye de mail attım sordum tıpkı sizde ki gibi ,hatun bana ödediğini benim ödemeyeceğimi söyledi güya….meğer cidden ödememiş,kargo firmasının genel müdürlüğünden aldığım bilgiye göre,bende gönderilen hediyenin kargo ücreti cidden değmeyeceği için kabul etmedim artı fazlasıyla huzursuz olmuştum üzerine birde bir sürü hakaret işittim hediyeyi gönderen hatundan ödeyip ödememek benim insiyatifimde dedi!
    Keşke herkes sizin kadar yaptığı işin arkasını arasa takip etse ama yazık ki neler var…

  2. Benim de kargolarla ilgili devamlı böyle saçma sapan şeyler gelmiştir başıma.. Devamlı çok temkinli davranırım ama bir kere gevşek davran hiç affetmezler anında bir terslik olur.
    neyse seninki kazara ile de olsa tatlıya bağlanmış en azından.

  3. Demetçim ben o kargo şirketinin yurtiçi kargo olduğuna %99 eminim.Sadece %1 lik yanılma payı veriyorum kendime.Ne bu ya bıktırdılar artık.Şeytan diyo kur bir kargo şirketi blogculara özel.En azından Yasemin anlayışlı çıkmış bari:)))

  4. Demet

    zeynep&zeynep; Pess diyorum! Hakaret olayı son nokta olmuş. Dünya çeşit çeşit insanla dolu, ne diyeyim… Geçmiş olsun sana da Zeynep’ ciğim, bir daha yaşamazsın umarım sen de böyle şeyler…

  5. Demet

    cafenohut; Çok haklısın, kargo olayı sıkıntılı. Ben taşımacılık sektöründeyim, o yüzden nasıl abuk subuk şeyler olabileceğini az buçuk tahmin edebiliyorum, o yüzden en güzeli sıkı takip :)

  6. Demet

    Sevgi Tuncer Dalgıç; Oooo Sevgi’ ciğim, sen deneyimlisin bakıyorum bu işte :)) Leb demeden… ;))

    Yasemin çok anlayışlı idi, sağolsun… Bir şekilde hallettik neyse ki…

    Blogculara özel kargo şirketi ise tutar mı tutar; parlak fikir ;)

  7. Demet

    biyasimadahagirdim; :) Evet, aynen öyle oldu :)) Böyle şeyle düşünmesem iyi olacak aslında :)

  8. teşekkürler demet:)hah bu arada hay şemşi paşa paşazında dili büşüşesice kargocular:))

  9. Demet

    nalan güler; Ne yazık ki… Geçti, gitti neyse ki :)

  10. Demet

    leyya; Hahaa :)) Son nokta senden gelmiş :)) Süper!

  11. Bu kargo sirketleriyle o kadar cok sorun yasaniyor ki,bir tanesine denk gelmeyen yoktur sanirim.bana da gecenlerde bir arkadasim paket yolladi.bekliyorum bekliyorum gelen giden yok.sonra paket arkadasima geri gitmis.neden?3kez gelip beni evde bulamamislar da ondan!bakar misiniz?ben evde yoksam neden ihbar kagidi birakmiyorsunuz bu biiir!İkincisi ben 1 hafta evde beklefim kargo gelecek diye,nasil evde olmam!Anlamiyorum ben bu arkadaslarin yaptiklarini inan…

  12. Demet

    Canan Bahadir; Offf… Onu bırak, cep telefonu numarasını alıyorlar, bir şekilde ulaşabilirler istedikten sonra. İşlerini düzgün yapmıyorlar ki! Bazen geliyor böyle insanın başına tatsız durumlar, kargo işi sıkıntılı yaa…

  13. AAaaa!Ben bu postu ilk gün okudum hatta yorum yazdım sanıyordum:(Yoruma cevap gelmiş mi diye bakmak için girdim ama yorum yazmamışım.Neyse;yazıyorum.Ben bu kargoculardan bıktım yaka silkiyorum artık.Oriflame üyesi olduğum için sürekli kargoyla işim oluyor ama işe yeni giren bazı kendini uyanık sanan tiplerle karşılaştım zamanında:)Oturduğum mühitten kaynaklanıyor biraz da.Aman burdaki ne anlar dercesine keklemeye kalktılar.Aksatılmaktan yana ayrı dert yandım dahabirsürü can sıkıcı durum.Malesef;elaman seçerken doğru düzgün seçmiyorlar:(

  14. Demet

    Sihirli Kokosh; Bu kargo firmaları herkesi canından bezdirmiş desene… Ne yazık ki onlara zaman zaman işimiz düşecek ve iyi servis vermelerini ümit ede ede dert yanıp duracağız sürekli…

  15. kızlar gerçekten o gün kargocu kapıyı çaldığında param yetmeyince “tahsilata bırakın cuma gelin paranızı alın” dedim OLMAAAAZ dedi kurye… fatura ÜCRET ALICI kesilmiş çocuk napsın o şubenin müdürüde arkadaşım onu bile arama gereği duymadan Demete mesaj yazdım… iyiki yazmışım sonuçda “olmaz olmaz” diye bişi yokmuş yanii “oluyor mu oluyor “:)) hepinizi öpüyorum iyi bayramlar

    Demet’cim kokoş adayı kızımla kavga dövüş tokalarımızı broşlarımızı kullanmaya başladık bile:) çok teşekkür ederim tekrar tekrar…

  16. Demet

    yaseminkale; Anne-kız güzel günlerde kullanmanız dileklerimle… İyi bayramlar canım :)