Bizim Evde Sürprizli İftar Daveti : )

Geçen yıl Ramazan ayında haftaiçi iftar daveti vermek gibi bir hataya düşüp ağzımın payını almıştım, hatırlar mısınız? :) Yazdıklarımı şimdi tekrar okudum da yaşadıklarım an be an gözümün önünden geçti – ne deli cesaretiymiş diyorum şimdi :))

Hatta yazımın sonunda da şöyle demişim:

Yalnız bu deneyimle birşey daha anlaşılır; haftaiçi yemekli misafir, hazırladığın sofradan tek bir kare fotoğraf bile çekememen olur. Zaten yemeğe kendi zor dahil olan ben, fotoğrafı da kusur kalsın derim :)

Yazının tamamı için bakınız Çalışan Bayanın Günlüğü :)

28.07

İşte, deneyimlerle öğreniyor insan zaman geçtikçe… Payıma düşen; yemekli misafirleri haftasonu ağırlamak olunca bu kez yolumdan şaşmadım. Her ne kadar iftara epey bir vakit var gibi gözükse de köprü trafiği filan derken haftaiçleri her an bir sürprizle karşılaşmak an meselesi; geçenlerde saat 20.00′ yi geçiyordu mesela ben eve ulaştığımda… O nedenle hiç riske atmadan davet gününü Cumartesi olarak belirledim, hem Pazar da zonklayan ayaklarımı dinlendirmek için zamanım olur bol bol diye kendimi motive ettim gizliden :))

28.071

Hıh, Pazar da dinlendim mi orası tartışılır elbette ama yaklaşık 10 saat kadar durmaksızın hummalı bir çalışma ile, yanıma yardımcı talep etmeksizin mönüde ne planladıysam hepsini yetiştirdim, o yüzden içim rahat :) Hatta iftar vaktine 2 saat kala tüm yemekleri yapıp elimde fotoğraf makinesi ile masanın çevresinde, hatta bazen tepesinde dolanıp resmen geçen yıllarda çekemediğim davet masası fotoğraflarını da çektim :))

Tek sorun, yemek masasının cam kenarında olmaması ve dolayısı ile benim istediğim aydınlıkta kareler yakalayamamam oldu; ki masayı farklı bir yere çekebilme imkanım olsa tereddütsüz evin dekorasyonunu fotoğraf uğruna feda ederdim (yapmadığım şey değil) ama buna ne benim gücüm ne de evin düzeni izin verebildi :)

28.072

Hani “Sakla samanı, gelir zamanı” derler ya, bu davet masasında aynen bu durum geçerli oldu benim için. Kolilerin içinde bir amaca hizmet etmeyi bekleyen soda şişeleri, renkli kartonlar, şekilli delgeçler,… Kimi kürdanlara kondu çiçek, kelebek olup… Kimi de şişelerin içinde tabela pozisyonu alıp davetli misafirlere oturacakları yerleri göstermeyi tercih etti…

28.073

Misafir sayısı benimle beraber toplam 12 idi. Alabildiğim 7-8 kişiyi oyuncaklı masaya dahil edip bizim gençlik grubunu orta sehpa çevresinde kendi halinde bırakmayı tercih ettim – tabii, aç bırakmadım canım :)))

28.074

Davetliler; eşimin anne-babası-kardeşi ile gelinimizin ailesi ve birkaç akrabası idi. Yaş ortalaması aslında biraz yüksek olduğundan benim çiçekli – böcekli sofram gelenlerin ilgisini ne kadar çeker, hazırlık sürecinde tereddütlerim vardı ama içimden ne geliyorsa da yapmayı engelleyemedim – fotoğraf çekecek birşeyler de çıksındı aslında benim derdim, hişşşt, çaktırmayın :))

28.075

Sadece oyuncaklarla kalsam yine iyi… Bir de cin fikirle bir olaya giriştim ki; elime-yüzüme bulaştırıyordum az kalsın. İşte yazının başlığındaki sürpriz o idi :D Ne miydi? Herkesin oturacağı yeri belirlemenin rahatlığı ile eşimin babasının tabağının altına “Az ye de sahura da kalsın” gibi esprili bir notu iliştirince, misafirlerin gözlerinin bozuk olabilme ve pat diye o sandalyeye farklı bir kişinin oturabilme ihtimalini gözardı etmem ve utana sıkıla evime ilk kez gelen misafiri anlamsız bakışlar eşliğinde oturduğu sandalyesinden kaldırmak zorunda kalmam desem yaşadığımız komik ve bir o kadar terletici dakikaları siz anlarsınız :)) Neyse ki ortaya kağıt çıkınca durum netliğe kavuştu da herşey tatlıya bağlandı :)) Yoksa, o notun bizim gelinin annesi tarafından okunması lokmalarını saydığımız varsayımına eşdeğerdi ve başka da hiçbir açıklaması yoktu :)))

İftar mönümü de yazayım mı? Hadi yazayım :) Zaten senede bir ya da iki kez oluyor böyle davetler bizde *-* O yüzden, görmemişin biri kırk yılda bir davet vermiş, onu da blogunda listelemiş diyelim :)))

Mönümüz
——–
* Buğdaylı soğuk çorba
* Bezelye yemeği
* Fırında tavuk
* Pilav
* İftariyelikler – hurma, ceviz, badem, kuru kayısı
* Közlenmiş patlıcan {hazır}
* Yeşil mercimek salatası
* Semizotu salatası
* Patates salatası
* Üzümlü peynir küpleri
* Çörekotlu beyaz peynir küpleri
* Haydari
* Havuç topları
* Kakaolu parfe
* Peynirli börek
* Yaprak sarma

“Nee? Sarma da mı yaptııınnn?” diye gözleriniz faltaşı gibi açıldıysa hemen açıklık getireyim, zira peynirli börek ile sarma annemin ellerinden çıkan son yemekler… Rahatsızlanmadan birkaç saat önce yapıp streçleyerek buzluğa koyduğu için, zaten kardeşim ve nişanlısı için yapıldığını düşününce böyle bir masada yer almasını daha doğru buldum… Yoksa, bende sarma yapacak yürek (!) yok :) Ben 61. gelin baykuşu yapmanın mutluluğu ile avutayım kendimi :)))

Ha, bu arada salata sayısını çok bulan eşim o kadar yemeği masaya nasıl sığdırabileceğimi düşünürken uzun, ince servis tabakları inanılmaz işimi gördü, ben de bu zamana kadar kullanmadığıma pişman olup elimdeki servis tabağı sayısını acilen arttırma kararı aldım – alışveriş alarmını da buradan vereyim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

46 yorumlar

  1. Çok cici bir masa olmuş.
    Yaş ortalaması yüksek misafirleri gençleştirmiştir bu masa.
    Ellerine sağlık.

  2. Bir ev hanımı olarak çalışan ve ev işlerinide kendi yapan hanımları takdir etmişimdir.Bir kaç çeşit yemeği hazırlayıp tam saatinde masaya getirmek yetmiyormuş gibi ;onları süslemek ve işin içine espride katmak nasıl bir tebrik cümlesi ister bilemedim şimdi.Tabi bunlar hazırlanırken oruçlu olmak da ekstra bonus sanırım.
    not:yemeklerde küçük oyunları bende severim,genellikle köftelerin içine sterilize ettiğim küçük madeni paraları koyarak bulan kişiden hediye yada dua isterim.(Tamam bazen hainlik yapıp işi şansa bırakmadığım olmuştur.)

  3. harika olmuş ellerine sağlık demetcim. tabaklra bayıldımmm

  4. maşAllah çok güzel bir masa olmuş , ince ince inceledim masaya bayıldım, çok keyifli bir ortam izlenimi verdi bana.Afiyet şeker olsun, yapan ellere sağlık.
    Sevgiler ^-^

  5. Misafirlerine hem ziyafet hemde görsel şölen yaşatmışsın. Bizde her zaman ki gibi payımıza düşeni aldık. İyide oldu. Sabahın erken saatlerinde rengarenk, süprizli, güzel yemekli masan enerji verdi bana. Annenin elinden çıkan sarmaları ve peynirli böreği anlatırken bir garip oldum. Anneninde seninde ellerinize sağlık..

  6. Harikasın! Hem çalışıp hem de yardımcın olmadan bunca güzelliği yapan ellerine sağlık! Gençlik enerjisi bu olmalı :) Davet sofralarında en büyük sorun salataların masaya sığdırılması,senin çözümün çok şıkmış gerçekten. Ben bu iş için servis masası edindim,çok işe yarıyor. Kullanmadığım zamanlarda da üstüne dekoratif bir şeyler koyup süslüyorum. Tabii bu çözüm için biraz yer gerekiyor o başka. Demem o ki ellerine sağlık,çok çok güzel ve zevkli masa hazırlamışsın!

  7. Tek kelimeyle harika olmuş, ellerine sağlık, o masa da yemeğe davetli olsam etrafı incelemekten yiyemezdim diyeceğim ama yok hem yerdim hem bakınırdım:)) Öyle lezzetli ve hoş görünüyorki herşey…
    Ve kesinlikle haklısın yemeğe misafirin haftasonu gelmesi gerek biz çalışanlar. Bana misafirler bir gün önceden haber verdiler sağolsun:) Yarın geliyoruz size denilince ve günlerden çarşamba olunca insan kendinden geçiveriyor hafif:))

    Seneye kabul etmiyeceğim kardeşim, adam gibi cumartesi gelin sizde..

  8. herşey ama herşey o kadar muhteşem görünüyorki, hangisini övsem yetersiz.. ellerine sağlık kısaca.. ha bi de merak ettim o soda şişelerinin üzerine taktığın limonumsu süsleri de sen mi yaptın yoksa? Neleri değerlendirdin çok merak ettim şimdi.. :))

  9. Herşey çoook güzel olmuş, eline sağlık canım.Her zamanki gibi sunumların da harika…Herkese afiyet olsun.Anneciğinin değerli yemekleri beni duygulandırdı, boğazıma birşey düğümlendi…

    Kocaman sarılıyoruz sana Bora Bebek ve annesi olarak :)

  10. ah demetcim,ben bu sene iftara çağırcağım misafirlerin listesini yapmıştım kafamda,hatta servis tabakları da almıştım ta 5 ay önceden iftar için…
    ama gel gör ki, insanlar plan yaparken Allah yukardan gülermiş ya aynen o durum oldu, bu ameliyat olayı mahvetti beni..tam iyiyim derken şimdi de dikiş yerimin hemen üzerinde pörtleyen bi şişlik maahvedio beni..2sinde randevum var bakalım neymiş şu şişlik..inşallah fıtık filan değildir de…:(
    dua et tatlım …

  11. Çok keyifli bir sofra olmuş ellerine sağlık.Benim için de ilham kaynağı oldu doğrusu ;))

  12. Demetcim Cumartesi günü benim de bir iftar davetim var gerçi daha öncesinde iki davet daha vermiştim bu üç olacak. Ben de masya ve küçük süprizlere çok özeniyorum. Ben de iki buçuk yıllık evliliğim boyunca evime hiç yardımcı almadım ve misafir ağırlamaktan da geri durmadım. “Aman ben çalışıyorum kimse gelmesin ” mantığı bana göre değil ben evim, masam dolu olduğunda haz duyarım.
    Senin masan çok ama çok eğlenceli olmuş, kayınpederine hazırladığın süprize ise bittim resmen :))))) Açıkçası ben cesaret edemezdim demek ki bu tür espirilere gayet açık bir insan :))) Ne hoş …

  13. Masa da ayrıntılar da çok güzel , ellerine sağlık. Çok zevkli gözüküyor herşey :)
    (yardımcı almama konusuna pek anlam veremesem de :)
    Annenle ilgili satırları okurken içim cızladı… Nur içinde yatsın. Senin için de zor olmuştur onun ellerinden birşeyler yemek.
    Tekrar ellerine sağlık…

  14. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    merhaba:)
    ne kadar hoş bir sofra çok özendim elinize sağlık çok yaratıcısınız.

  15. Nisamu Style

    Ellerinize sağlık çok cici bir masa olmuş:)

  16. Demet

    Nisamu Style; Çok teşekkür ederim :)

  17. Demet

    Aktuelmoda; Senin gibi harika masalar hazırlayan biri böyle diyorsa ;) Teşekkürler canım…

  18. Demet

    vesile; Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim :)

  19. Demet

    keyf-iemel; Çok teşekkür ederim… Ben pek yemedim annemin yaptıklarından, zaten yiyemeyeceğimi bildiğim için kalabalık içerisinde tüketilmesini tercih ettim, amacıma da ulaştım…

  20. Demet

    sezen; Çok teşekkür ederim canım. Gerçekten ihtiyaç duyduğumda yardımcı – temizlikçi gibi ikinci bir el arayabilirim ama zaten tüm gün evdeyken gereksiz geliyor bana… Bir de her detayla kendim uğraşmak isteme gibi manyak bir huyum var benim :)) O yüzden hem yemek yapar, hem sofra süsler, hem de fotoğraf çekerim böyle :)))

  21. Demet

    madammoda; Çok sevindim bunu duyduğuma :) O zaman, daha güzelleri senin elinden gelsin ;)

  22. Demet

    esra kocabıyık; Umarım şimdi daha iyisindir canım… Ben bu aralar blogumla pek ilgilenemedim, o nedenle geç dönüyorum yorumuna, kusura bakma lütfen. Sen iyi ol da Ramazan’ dan sonra da ağırlarsın misafir, dert değil ;)

  23. Demet

    Derya; Ben de size sarılıyorum kocaman kocaman :) Ve çok teşekkür ediyor, Bora Bebek’ i ayrıca öpüyorum yanaklarından ;)

  24. Demet

    Bahar ve kızısı Yağmur; Teşekkürler canım…

  25. Demet

    nilgün komar; Gel, sen önce ye, sonra yanında yat :)))

  26. Demet

    Dilekce..; Teşekkür ederim canım. Onlar süs yumurta :) Çoook oldu, Euroflora’ dan almıştım, ben yapmadım yani :))

  27. Demet

    cafenoHut; Değil mi? :)) Haftasonu gelin, misafir olun kardeşim :)) Teşekkür ederim Ayda’ cığım, senin sofranı da görmüştüm geçen, o da harika olmuştu ;)

  28. Demet

    colette60; Bu fikir dolu yorumu çok sevdim :) Teşekkür ederim çok, bunu da değerlendirebilirim bir sonraki davette, aklımda olsun :)

  29. Demet

    Nurcan; Gününe renk katmaktı zaten benim de amacım, başarmışım :)) Teşekkür ederim canım ;)

  30. Demet

    yasemin; O zaman bana Aferin :)) Teşekkür ederim canım…

  31. Demet

    nesrin; Teşekkür ederim canım, Paşabahçe ve Mudo imdadıma yetişti :)

  32. Demet

    HÜSNÜZAN; Notunu sevdim, aklımda olacak ;) Ben ekstra bonus alamasam da davetli herkesten bol teşekkür aldım *-* Biraz vakit aldı ama değdi :)

  33. Demet

    inanirsakolurbence; Teşekkür ederim canım *-*